13 Şubat 2015 Cuma

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ




Bu günlerin favorisi olan portakal reçeli kabuğunu ilk duyanlarınız muhtemelen şaşıracaktır  :) lakin portakalın o aromalı kokusunu damağınızda hissetmek için iş başına :) Portakalın yoğun olduğu bu zamanlarda portakalı zayi etmeden içinden, dışından, suyundan, kabuğundan ;) yararlanma zamanı geldi :))) Sizin için araştırdım ve acımsı tat oluşmayan portakal kabuğu reçelini ilk denememe rağmen başarıyla sonuçlandırdım..İşte tarifimiz :)


MALZEMELER

  • 4 adet portakal ( kalın kabuklu )
  • 4 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı glikoz ( yapılışı tarifte )
  • yarım limon suyu

Glikoz için :
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • yarım çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Bu tarifte portakalları ziyan etmeyip hepsini kullanıyoruz.
Reçele acımsı bir tat oluşturmaması için öncelikle portakalları hafifçe rendeliyoruz.
( rendelenmiş portakal kırıntılarını cam kavanozda şeker ile karıştırıp buzdolabında saklarsak kek , kurabiye , puding vs. tatlılarda aroma  için kullanabiliriz )
Portakalları ortadan ikiye kesip basitçe limon sıkacağında suyunu çıkartıyoruz.
( portakal suyunu reçelde kullanacağız )
Portakal kabuklarını dilim dilim ince doğruyoruz.Her dilimi spiral şeklinde sarıp iki kat iplikle düğümlenmiş iğneden geçirip tüm  sarılmış dilimleri  kabuklar bitene kadar sıra ile diziyoruz . ( ip uzunca olmalı ki bir kez düğüm atalım )
İşlem bitince ipin sonunu düğümlüyoruz ki  reçel yapım aşaması bittiğinde  kabukların şekli bozulmadan ipi çıkaralım , aksi halde reçelin içinde dağılır ipe geçirmemizin bir anlamı kalmaz :)


Orta boy tencerede dizdiğimiz portakal kabuklarını yaklaşık 10  dk. kaynatıp suyunu süzerek tekrar yeniden kaynatıyoruz ( bu işlem 3 kere yapılır )
Portakal kabuklarının acımsı tadı geçtikten sonra boş tencereye portakal kabuklarının üzerine şeker döküyoruz kısık ateşte erimesini sağlıyoruz ( bu arada yanmamasına dikkat edin )Eriyen şekerin üzerine sıktığımız portakalların suyunu döküyoruz.Tahta kaşık ile arada hassasça karıştırarak  , üzerindeki köpükleri de toplayıp dökerek kıvam alana kadar pişiriyoruz.Yarım limon suyu döküp 5 dk. daha pişirip reçelimizin tamamen kıvam alıp almadığını kontrol ediyoruz.Kıvamı olduysa ocaktan alıp 1 yemek kaşığı glikoz ekleyerek karıştırıyoruz , ipe geçirdiğimiz kabuklarıda çatal ya da kaşık yardımıyla çıkarmayı unutmadan :) kuru kavanoza döküp soğumasını bekliyoruz. Aklınızda bulunsun :)Sıcakken kapağını kapatırsak içi buharlaşır , reçelin küflenip bozulmasına ve şekerlenmesine sebep olur .
( glikoz tarifteki şeker ile suyu bir cezveye döküp orta ateşte kaynadığında yarım çay kaşığı tuz ekleyerek reçel gibi akıcı ancak çok katı olmayan bir sıvı elde ediyoruz.Glikozu şeker hamuru yapımında da kullanabilirsiniz.Reçele glikoz eklememiz  , reçelin daha parlak ve uzun süre dayanması içindir.Keza portakal reçeline has bir uygulama değildir.
 ( Kıvamını kolayca anlayabilmek için kuru bir tabağa çay kaşığının ucu ile reçel damlatıp tabağı sağa sola çevirdiğimizde reçelin su gibi akmadığını gördüysek kıvamı olmuş demektir. )
NOT : Glikoz eklemeyi tercih etmiyorsanız portakal kabuklarını akşamdan 1 tatlı kaşığı tuz eklenmiş su dolu bir kapta bekletebilirsiniz.Ertesi gün suyunu döküp bir kaç kez yıkayıp tarifteki ölçüye devam edebilirsiniz.

Portakalın reçeli harika olduğu gibi şekerlemesini de yapabilirsiniz.Kısa bir zaman sonra yayımlanacaktır bilginize..


Afiyet olsun esen kalın..


TARİFLERİMİZİN KOPYALANIP ŞAHISA AİT OLARAK YAYINLANMASI YASAKTIR.
ANCAK SAYFAMIZDAN BEĞENİP PAYLAŞIMDA BULUNABİLİRSİNİZ...
EMEĞE SAYGI GÖSTERECEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ..


Bizi http://ascimutfakta.blogspot.com.tr/   www.facebook.com/ascimutfakta/timeline sayfamızdan takibe alıp yeni tariflerimizden haberdar olabilirsiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder